Tematikus oldalak:

2016. március 8.

Csalafinta palacsinta (diabetikus)

A palacsinta az az étel, amely nélkül lehet ugyan élni, de nem érdemes. Legalábbis a gyerekeim szerint. No, de mit tegyen az ember lánya, ha az élet úgy hozza, hogy a normál palacsinta többé nem fér bele a család étrendjébe?
Ugyan mi mást, elkezd kísérletezni új hozzávalókkal, arányokkal, ízekkel. Ezt tettem én is az elmúlt hónapokban. Volt, ami ragadt, volt, ami szakadt, volt, amire a szigorú zsűri finnyáskodva húzta el a száját, de a kitartó próbálkozás végül meghozta az eredményét, és megszületett a mi finom, diabetikus palacsintánk.

Hozzávalók (kb. 24 darabhoz):

300g finomliszt (igen, sima fehér liszt!)
130g zabliszt
70g mandulaliszt
4 tojás
7dl tej
3dl (szóda)víz
csipetnyi só

Az alapanyagokból a megszokott módon palacsintatésztát készítünk, és megsütjük. Nekem ez a mennyiség 24db palacsintára elegendő, így 1db szénhidráttartalma 14g. Az egész mennyiség egyébként 330g szénhidrátot tartalmaz, ezt kell elosztani a palacsinták számával. Ha egy személyre sütnél palacsintát, a bejegyzés végén megtalálod a hozzávalók mennyiségét ebben a változatban.

Bár a recept önmagában is megér egy megosztást, blogbejegyzésnek, úgy gondolom, mégis kicsit soványka. Álljon itt hát kiegészítésül családunk néhány kedvenc palacsintaváltozata is. Ehhez azt érdemes elöljáróban hozzáfűzni, hogy a palacsinta a hollandok pizzája. Az itt népszerű palacsintaéttermekben nem csak édes, hanem sokféle sós változatban is kapható. Általában hatalmas tányéron szolgálják fel a különböző feltétekkel bőven megpakolt, malomkerék méretű palacsintákat, amelyekből egy darab még a nagyobb étkű vendégek éhségét is bőven csillapítja. Itthon persze én normál méretű palacsintákat sütök, így az alábbi változatokat nyugodt szívvel tudom ajánlani bárkinek ebédre, vacsorára.

Sajtos palacsinta
A megszokott módon palacsintát sütök, de amikor megfordítom a palacsintát a serpenyőben, a felét azonnal beborítom vékony sajtszeletekkel. Mire a tészta megsül, a sajt is megolvad kicsit. Félbe hajtva, forrón tálalom.

Sajtos-szalonnás palacsinta
2-3 vékony szelet bacont teszek a serpenyőbe. Miután az egyik oldaluk nagyjából megsült, megfordítom a szalonnaszeleteket, és ráöntöm a palacsintatésztát (a szokásos adagnál egy picivel többet). Úgy igazítom, hogy a tészta a szeleteket nagyjából alulról és felülről is betakarja, nem baj, ha itt-ott kilóg azért. Miután az egyik fele megsült, óvatosan megfordítom, és megszórom a palacsinta sült oldalát reszelt sajttal vagy betakarom néhány sajtszelettel. Miután a másik fele is megsült, azonnal tálalom (nem kell feltekerni vagy félbehajtani!).

Almás vagy ananászos palacsinta
Az almát meghámozom és nagyon vékony szeletekre vágom. A konzerv ananászkarikákat vízszintesen kettévágom, hogy vékonyabbak legyenek.
A serpenyőbe palacsintatésztát öntök, majd ebbe azonnal belenyomom a gyümölcsszeleteket. Ezután egy kevés tésztát öntök még rájuk, ami betakarja őket. A szokásosnál valamivel vastagabb palacsintákat kapok így, óvatosan kell megfordítani. Ha megsült, meg lehet szórni egy pici fahéjjal, esetleg nyírfacukros fahéjjal.
Almás palacsintát egyébként úgy is lehet sütni, hogy lereszeljük az almát, és belekeverjük a palacsintatésztába, úgy is nagyon finom. Arra kell csak figyelni, hogy így valamivel kevesebb folyadék kell bele, mert az alma is levet ereszt.

Tejfölös-gombás palacsinta
A fenti leírás vagy hagyományos recept szerint palacsintát sütünk.
A gombaragut érdemes előre elkészíteni. Ehhez 1 hagymát apróra vágok és kevés vajon vagy olajon megdinsztelek. Megszórom egy kis pirospaprikával, belekeverem a championt vagy más gombát (250g), megsózom, és letakarva a saját levében megpárolom (10 perc). Ha elsül a leve, lehet hozzá egy kis vizet adni. Ezután behabarom 1 dl tejfölben elkevert 1 ek liszttel, majd borssal és ízlés szerint kakukkfűvel vagy tárkonnyal ízesítem.
Az így elkészített raguból a palacsintára halmozok 1 szedőkanálnyit, és félbehajtva tálalom.

Palacsinta gombás-szalonnás raguval
Ez is egy raguval töltött palacsinta, a recept hasonló az előzőhöz.
250g gombát, 1 hagymát és 1 kaliforniai paprikát megtisztítok és felvágok: a hagymát apróra, a paprikát kockákra, a gombát szeletekre.
Egy serpenyőben odateszem a 200g kiskockára vágott húsos szalonnát sülni.
Mikor félig megsült, hozzáadom a hagymát és együtt sütöm tovább. Amikor a hagyma üveges, rádobom a gombát és a paprikát is.
Ízesítem sóval, borssal, rozmaringgal, kakukkfűvel, bazsalikommal.
Végül elkeverek benne 1dl tejszínt. Rottyanjon vele egyet, és kész is.
A ragut a szokásosnál kicsit vastagabbra sütött palacsintákra halmozom, félbehajtva tálalom.

Esetleg lehet a félbehajtott palacsinta tetejére egy kis reszelt sajtot is szórni.
Nincs ennél jobb képem róla sajna, nálunk a palacsinták nagyon rövid életűek, nem tudok olyan gyorsan fényképezni mint amilyen gyorsan a családom elpusztítja őket.


Diabetikus palacsinta hozzávalói 1 személyre:
100g finomliszt
42 g zabliszt
25g mandulaliszt
1 tojás
2,5dl tej
1dl (szóda)víz
pici só

2016. március 4.

Kreablogosok műhelye

Tudom, olvasóim közül többen ti magatok is írtok blogot kreatív hobbi témában. Ezért aztán hírül adom itt is: indítottam egy új csoportot a Facebookon, ahol mi, kreablogosok összegyűlhetünk virtuálisan, hogy találkozzunk, beszélgessünk, segítsünk egymásnak, megosszuk egymással a tapasztalatainkat, kérdéseinket, örömeinket, gondjainkat, mindazt, ami a blogírás kapcsán felmerül. Legyen szó akár technikai kérdésekről, akár kreatív témákról, a cél, hogy érdeklődő és segítő társakra találj a csoportban. Lehet közös játékot indítani, ötletekkel inspirálni egymást, visszajelzést kérni, megosztani örömöt-bánatot, kérdést, bármit. Fő a támogató légkör és a jó hangulat!

Kreatív hobbicsoport van rengeteg, és novellaíró blogosoknak is láttam már gyülekezőhelyét, de pont ilyen csoportot eddig még nem találtam, úgyhogy arra gondoltam, talán más is örülne egy ilyennek. Ha kedved van kipróbálni, EZEN A LINKEN tudsz jelentkezni. Arra kérlek, hogy ugyanakkor hagyj egy üzenetet e bejegyzés alatt a blogod elérhetőségével, hogy valamiképp azonosítani tudjam a jelentkezőket, mert a csoportba való belépésnek feltétele a csakugyan létező kreatív blogod!