2013. november 20.

Tejföl és kakukkfű

Ha valaki megkérdezné (bár ez még nem fordult elő), hogy mi az a két hozzávaló, amely semmilyen körülmények között nem hiányozhat a konyhámból, kapásból rávágnám, hogy a tejföl és a kakukkfű.

Na jó, elismerem, hogy ez így némi magyarázatra szorul, mert ugye ismerjük pl. A só című mesét, és hát ki tudna főzni víz nélkül, meg egy öttagú családban persze a gyümölcsöskosár és a kekszesdoboz sem lehet soha üres, de ha ezeken az alapokon túltekintünk, akkor bizony be kell vallanom, hogy számomra legalább ilyen fontos tényező, hogy mindig legyen itthon tejföl. Nem csak azért, mert imádom a csőbensült zöldségeket, a rakott egytálételeket meg a tejszínes-tejfölös ragukat, hanem azért is, mert a friss tejföl egy friss kiflivel önmagában is kitűnő uzsonna.
A kakukkfű gazdag aromája pedig még a legborúsabb napokat is képes megszépíteni. Amint az ételre szórom, azonnal a napos Provance-ban érzem magam.

Hogy ti is megtapasztalhassátok, mit tud a kakukkfű és a tejföl, íme, két gyors és egyszerű recept:

Frissensült csirkemell kakukkfűvel (4 személyre):
1 csirkemellet kicsontozok és vékony szeletekre vágok
2 evőkanál vajat vagy margarint fölförrósítok,
a húst picikét megsózom, megszórom egy kis frissen őrölt borssal, és a forró vajban sütni kezdem. Már a serpenyőben megszórom friss vagy szárított kakukkfűvel, néhány perc után megfordítom és a másik oldalát is aranyszínűre sütöm. Fontos, hogy átsüljön a hús, de sokáig sütni nem szabad, mert kiszárad.
Az utolsó percben alálöttyintek fél deci fehérbort, ez isteni illatot és aromát eredményez a kakukkfűvel együtt.
Azonnal tálalom, rizzsel, friss salátával nagyon finom.

Tejfölös, kakukkfüves sült gomba:
Ezt a receptet friss sampinyonból szoktam készíteni, lehetőleg minél nagyobb gombafejeket veszek hozzá.
Előveszek egy jó nagy tepsit (hogy minél több gomba elférjen benne) és kivajazom, vagy sütőpapírral kibélelem.
A sütőt előmelegítem 220°C-ra.
A gombát megtisztítom, a szárát benne hagyom, de a gallérját eltávolítom.
A gombákat szárukkal fölfelé a kivajazott tepsibe ültetem, egyenként megszórom kakukkfűvel, és egy pici sóval, borssal.

Ezután mindegyiknek a tetejét bevonom egy kanál tejföllel. Jó sűrű tejföl a legalkalmasabb, vigyázni kell, hogy ne csurogjon le a gomba mellé, mert akkor megég.
 
A gombákat kb. 20 perc alatt 220°C-on készre sütöm (figyelni kell, ha szép aranyszínű a tejföl a tetején, elkészült).
A fenti csirkemellel párosítva isteni, de rengeteg más étel mellé is finom köret.

Tálalt állapotban sajnos még nem sikerült lefényképeznem, nálunk mindig pillanatok alatt elfogy.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése