Panka kötősulija

Szeretnél megtanulni kötni, de nem tudod hogyan kezdj hozzá? Nincs senki a környezetedben, akitől elleshetnéd a mesterfogásokat? Esetleg régebben már tanultál kötni, és most hosszú kihagyás után szeretnéd felfrissíteni a régi tudásodat?
Jó helyen jársz, üdvözöllek Panka kötősulijában!

Oktatóvideók segítségével lépésről lépésre megismerkedünk a kötés alapjaival. Minden leckéhez tartozik egy videó, amelyben az adott technikát bemutatom. A gyors sikerélmény érdekében minden 3-4 videó után elkészítünk egy gyakorlóprojektet. Ezekhez pontos munkaleírás tartozik képekkel és a megfelelő videókra mutató linkekkel.
Az oldalt folyamatosan bővítem újabb és újabb leckékkel és projektekkel.
Kérdéseidet, véleményedet szívesen látom az oldal alján vagy ezen a fórumon, ahol elkészült munkáidat is megmutathatod

1. lecke: Ismerkedés az eszközökkel, fonalakkal
Ebben a bevezetőben megismerkedünk a kötéshez szükséges legfontosabb eszközökkel és néhány közismert fonaltípussal. Tanácsokat kapsz arra nézve, hogy mivel érdemes elkezdeni a tanulást.

2. lecke: A szemek felszedése, kezdősor
Megtanuljuk felszedni a szemeket a kötőtűre a keresztkezdés nevű módszerrel, és tanulsz néhány hasznos trükköt is.


3. lecke: Sima szemek, lustakötés
Az első szemtípus amit megtanulunk kötni, a sima. Megismerkedünk a legegyszerűbb mintával: a lustakötéssel.
1. Projekt: ezzel a mintával máris el tudod készíteni első önálló munkádat: egy vidám könyvjelzőt.

A projektleírásokat ide sajnos nem tudom feltölteni, így a link a Ravelry kézimunka közösségi oldalra vezet. Ez egy angol nyelvű oldal, ahol ingyen tudsz regisztrálni, majd belépés után letöltheted a magyar nyelvű mintát.

4. lecke: Fordított szemek, harisnyakötés
A sima szem párja a fordított, ez a második alapvető szemtípus, amivel megismerkedünk.
Ha váltakozva 1 sima és 1 fordított sort kötünk, sima- vagy harisnyakötést kapunk.

5. lecke: Szélszemek kötése
A szélszemek technikája meghatározza, hogyan fog kinézni a munka két széle. Most egy olyan változatot tanulunk, amely egyenletes, rendezett, rugalmas, de kevésbé nyújtható szegélyt ad. Használható többek között a következőkhöz: pulóver, kardigán, mellény, (baba)takaró, sál, nem csipkés kendő.

6. lecke: Befejezés, azaz a szemek leláncolása
Ha elkészítetted a könyvjelzőt, akkor ezt a leckét már ismered. Ha nem, akkor most itt az ideje megtanulni. Egy klasszikus technikát alkalmazunk, amely stabil szegélyt képez a munka tetején. Kitérünk két gyakori problémára is: amikor túl szoros illetve túl laza a szegély.

7. lecke: A rizskötés különböző típusai
A sima és a fordított szem segítségével rengeteg különböző mintát lehet kötni. Ezek közül az egyik legegyszerűbb a rizsminta. Három variációjával ismerkedünk meg ebben a leckében:
- szimpla rizs
- hosszú rizs
- dupla rizs.

8. lecke: Száleldogozás
A munka nincs készen addig, amíg a kilógó szálakat el nem dolgoztuk. Két módszert mutatok ebben a videóban: horgolótűvel és varrótűvel.

2. projekt: poháralátétek rizsmintával
Ez a pamutfonalból kötött készlet hamar elkészül. A leírás három mintavariációt tartalmaz, valamint tippeket, arra nézve, hogy hogyan tudod a leírt mintát tovább alakítani, ha a készletet szeretnéd kiegészíteni edényfogóval, fazékalátéttel vagy akár placemattel.  
 
 
Négy (tulajdonképpen öt) különböző techinkát ismerhetsz meg ebből a leckéből.
A szaporítást egyrészt akkor alkalmazzuk, amikor növelni szeretnénk a szemek számát, illetve rengeteg minta is a szaporítás és fogyasztás különböző variációira épül.
A következő módszereket ismerheted meg a videóból:
- ráhajtás
- szembe szaporítás vagy dupla lekötés
- szaporítás keresztszálból (kétféleképpen)
- szaporítás hurkolással.

10. lecke: Fogyasztás
Ez a lecke két részből áll, az első részben elmondok néhány elméleti tudnivalót, azután megismerkedünk 6 alapvető technikával arra az esetre, amikor egy szemet kell egyszerre fogyasztani. Lesz köztük balra- illetve jobbra dőlő fogyasztás, és fogyasztunk sima illetve fordított szemeken is.
3. projekt: Ha idáig eljutottál a kötősuliban, akkor egyszínű vagy hosszan színváltós fonalból már el tudod készíteni ezt a mutatós, legyezőmintás sálat:
Vékony fonalból könnyű, tavaszi nyakbavaló lesz, de puha, vastag fonalból is nagyon jól mutat, és az áttört minta ellenére jól melegít.

A sál leírását a blogon ITT találod, illetve egy részletesebb leírást letölthetsz INNEN.

11. lecke: Dupla fogyasztás
A fogyasztásól szóló lecke második részében először is megismerkedünk két új fogalommal:
megmutatom, mi az a simán átemelt szem illetve fordítottan átemelt szem.
Ezután megismerkedünk a dupla fogyasztás különböző technikáival. Tanulunk jobbra- illetve balra dőlő módszert, nyílhegy alakú fogyasztást valamint egyenes vonalban fölfelé mutatót. Mindegyiknek az a lényege, hogy egyszerre 2 szemet fogyasztunk, de a kötésképük különböző.

 4. projekt: ColorMe! Ujjatlan nyári felső
Az eddig megtanultakkal bátran hozzáláthatsz ennek a pamut felsőnek az elkészítéséhez. Egy darabban kötjük, és a szálakat nem kell a végén elvarrni, mivel kifejezetten dekoratív szerepet kapnak. A fájlban részletes leírást, leszámolható rajzot, képeket és két új videót találsz. Ezekben megtanuljuk a kezdés egy új módját (lásd alább), és a színváltás legegyszerűbb technikájával is megismerkedünk (ez utóbbi videó csak a minta letöltése után elérhető!).
A fenti linkre kattintva arra az oldalra jutsz, ahonnan letöltheted a mintát. Figyelem! A kötősuli tanulói számára ez a minta ingyenesen elérhető, ha vásárláskor beírod a SZINESPROJEKT kuponkódot!

Kötéstechnikák: Kezdés két tűvel

A szemek felszedésének egy újabb módjával ismerkedhetsz meg ebben a videóban. Ez egy gyakran alkalmazott technika olyankor is, amikor munka közben kell újabb szemeket felszedni, a fenti projektben is hasznát veszed majd.

36 megjegyzés:

 1. De jóó! Ezen a szinten ugyan már túl vagyok, de linkelem olyannak, akinek ez nagy segítség..

  VálaszTörlés
 2. Nagyon tetszett, nagyon tanulhatók a videók várom a következő leckéket.

  VálaszTörlés
 3. Nagyon jó. Jó pap is holtig tanul. Nekem segítség.

  VálaszTörlés
 4. Teljesen érthető, köszönöm.

  VálaszTörlés
 5. Köszönöm a kedves szavakat :) Ma újabb videóval és a 2. projekttel bővült a sorozat.

  VálaszTörlés
 6. Nagyon jó és világos a bemutatás és a magyarázat, várjuk a folytatást!

  VálaszTörlés
 7. Ma újabb leckével bővült a sorozat.
  Ha már elkészítettétek az eddigi két projekt valamelyikét, ne felejtsetek el megosztani róla egy képet a Ravelry-csoportomban! Így a munkátok november minden vasárnapján ajándéksorsoláson vesz részt. Kár lenne kihagyni! ;)
  Itt olvashatjátok a részleteket: http://egeszenpanka.blogspot.nl/2014/11/novemberi-jatek.html

  VálaszTörlés
 8. Én szeretném tudni, hogyan kell pulcsit kötni. Köszönöm szépen.

  VálaszTörlés
 9. Én már egész jól tudok kötni, de azt még nem tudom, hogy lehet színt váltani. Nagyon örülnék, ha segítenél!

  VálaszTörlés
 10. Nem tudom miért pöndörödik fel a kötött anyag mind két széle pedig úgy érzem mindent úgy csinálok mint te.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az olyan mintáknál, aminek az alapja a harisnyakötés (vagis ahol a munka egyik oldalán jórészt sima szemek vannak, a másik oldalon pedig jórészt fordítottak), mindig bepöndörödik a munka két oldala. Ezen természetes anyagú fonalaknál (gyapjú, pamut) úgy lehet segíteni, hogy kész munkát nedvesen kifeszítjük, kigombostűzzük, így szárítjuk meg. (Egy idő után valamennyit így is vissza fog pöndörödni.) Műszálas fonalaknál ez a technika (blokkolás) sajnos nem működik. Ha olyan holmit készítesz, aminél fontos, hogy ne pöndörödjön be a munka két széle, (pl. sál) olyan mintát kell választani, amiben a munka mindkét oldalán van sima is, fordított is. De ha pl. pulóvert kötsz, nem gond a pöndörödés, mert a végén, összevarrás után ez a probléma megszűnik.
   Szemléltetésnek két példa: egy pöndörödős sál http://egeszenpanka.blogspot.nl/2012/11/ketszer-kotott-sal.html és egy nem pöndörödős: http://egeszenpanka.blogspot.nl/2013/08/shetlandi-mantra-sal.html

   Törlés
 11. Szia Panka!
  Örülök, hogy megtaláltam ezt a blogot , mert sok mindent tanultam tőled a kötéssel kapcsolatban. Szeretneék egy pulóvert kötni, megtaláltam már a kiszemelt darabot is. A Fürge Ujjak 2003. 4. számában találtam. A gondom az vele, hogy mivel kezdő vagyok kötés terén nem tudom, hogy mi az a keresztkezdés. Ezzel írja a pulóver kezdését. Remélem tudsz nekem benne segíteni.
  Köszönettel :Andi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Andi! Eddig én sem ismertem ezt a megnevezést, de utánanéztem. A keresztkezdés azt a szemfelszedési módot jelenti, amit a kötősuli 2. leckéjében tanultunk. Lám, a kérdésed nyomán most én is tanultam valamit :)

   Törlés
 12. Nagyon szépen köszönöm a segítségedet :))
  Andi

  VálaszTörlés
 13. Kedves Panka!
  Most találtam rá a blogodra, és sok szép dolgot láttam itt. Valamennyire az alapokkal, már ami a kötést illeti, tisztában vagyok, de jó és hasznos dolog, ahogy feltetted ide az alapokat. Tervezed még bővíteni a dolgot?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Judit, igen, tervben van a folytatás, csak az időm szűkös mostanában. Így kicsit lassacskán, de mindenképp bővül majd a leckék sora.

   Törlés
 14. Kedves Panka! Nagyon szertem a kötősulid. Ugye lesz még több rész? Úgy gondolom, van még mit tanulni. Engem nagyon érdekelne az egyben kötés, tehát, hogy szinte egy darabban készül a pulóver. Ez lehet alulról vagy felülről is. Nagyon sok leírást elovastam már, de nem áll össze a fejemben. Üdv: Melinda

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Melinda!
   Készülőben van több tervem is ezzel kapcsolatban. Itt a megjegyzések között lentebb lapozva is találsz egy kis segítséget.

   Törlés
 15. Kedves Panka! Nagyon szeretem az iskoladat a videokkal! Segitseg kellene nekem (pontos leiras) a raglan ujj baba kardigan, ami alulrol kezdodik. Mivel soha nem keszitettem meg pulover illetve semmilyen ruhanemut, nehez nekem a megertese az ujjak, a hat es mellresz keszitesenek, hogyasztast, bovitest beleertve. Koszonom segitsegedet, vagy barni mas segitseget is sziveszen vennem, de a tied lenne a legerthetobb reszemre a videid altal megitelve. Varom valaszod!

  Udvozlettel

  Olgi

  VálaszTörlés
 16. Kedves Olga! Ruhadarabokat nagyon sokféleképpen lehet kötni, a legegyszerűbb talán, amikor az ember leírás alapján megköti külön-külön az elejét, a hátát és a két ujját, aztán összevarrja. Ennél a módszernél egyszerre csak egy részre kell koncentrálni, csak az összevarrás macerás, azt nem mindenki szereti. Az egyes részeket úgy képzeld el, mint egy szabásminta darabjait. A lehető legegyszerűbb, amikor az ember téglalapokat köt alakítás nélkül, ebből ejtett vállú pulcsi lesz.
  Ha pontosabban illeszkedő, szép szabású darabot szeretnénk, akkor fogyasztással-szaporítással alakítjuk ki a darabok alakját. Ha a leírásban nincs külön megadva, hogy hol kell szaporítani/fogyasztani, csak az, hogy pl. minden második sorban 2 szemet 10 soron keresztül, akkor azt a munka szélén szoktuk elvégezni. A fogyasztásról szóló leckében találsz erre néhány példát.
  A raglánujjú darabokat mostanában sokan a nyaktól elkezdve felülről lefelé haladva kötik, ennek az a nagy előnye, hogy nem kell utólag összevarrni a darabokat, hanem eleve egyben kötjük. Ezt körkötőtűn kell kötni, végig a munka színén dolgozunk. Általában egy vékony nyakszegéllyel kezdünk, utána négy részre osztjuk a szemeket, eleje-ujja-háta-másik ujja, A részek találkozásánál mindig ugyanazokon a helyeken szaporítunk, általában minden második sorban 2-2 szemet minden helyen (vagyis összesen 8 szemet egy sorban). Ez lesz a raglánvonal, ami a kész pulcsin látszik. Amikor elértünk a karöltő aljához, akkor onnan a két karját és a törzsét külön kötjük, továbbra is körkötőtűn. Egyszerre persze csak egy részt tudunk kötni, a többi addig egy másik tűre szedve pihen. A végén általában a hóna alatt van egy néhány centis rész, ahol az ujját hozzá kell varrni a törzséhez, és kész.
  Ha még sosem kötöttél ruhadarabot, akkor mindenképpen olyannal érdemes kezdeni, amihez jól érthető leírás van.
  Sok sikert kívánok!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Panka!

   Szeretnem megtudni, megkaptad-e a valaszomat, amit az utolso valaszodra irtam? Eleg hosszan irtam, de amikor clickkeltem az "Elonezet"-re feljott az e-mail cimem es azutan nem lattam a levelet.

   Udv.

   Olgi

   Törlés
 17. Szia Panka!Nagyon jók a videók,érhetőek,sokat lehet tanulni belőle.Jó ötlet,köszönjük a segítséget,további szép napot kívánok!Üdv,Ildikó


  VálaszTörlés
 18. Kedves Panka! Nagyon szépen köszönöm,igen hasznos.

  VálaszTörlés
 19. Kedves Panka!
  Gyönyörű a kötésképed, nagyon szeretnék én is ilyen szépen kötni. Az én problémám az, hogy kesze-kusza a kötéskép, tudom, hogy abból adódik, hogy vegyesen kötöm a csavart és a "rendes" szemeket, de nem tudom, hogy hol a hiba, valószínűleg annak idején rosszul tanultam meg. Kérdésem, hogy az egyik oldalon csak sima, a másik oldalon csak ford. kötésképnél milyen módon kötöd le a szemeket, hogy ilyen gyönyörű egyenletes legyen?
  Jelenleg egy térdmelegítőt kötök angórafonalból, passzékötéssel 1 sima, 1 ford., és úgy gondolom, úgy lenne szebb és hosszabb ideig használhatóan rugalmasabb, ha csavart szemekkel kötném. Mi erről a véleményed?
  Előre is köszönöm szépen a válaszod, nagyon tetszettek a videók, több érdekes, eddig még nem használt új fogyasztási, szaporítási technikát ismertem meg belőle. Üdvözlettel;

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Hedvig,
   Az egyenletes kötés titka sokak szerint a rengeteg gyakorlás, de szerintem függ a haszált fonaltípustól is, vagy akár az ízületeid állapotától. A nagyon bolyhos vagy éppen nagyon csúszós fonalakból nehezebb szépen kötni. Arra érdemes mindig ügyelni, hogy a bal mutatóujjaddal mennyire feszíted meg a fonalat. Ne lógjon, de ne is feszüljön annyira, hogy túl szorosak legyenek a szemek. A 4. leckében megfigyelheted, hogyan készítem a harisnyakötést (színén sima, visszáján fordított).
   A patentkötés tényleg valamivel rugalmasabb lesz, ha csavart simát alkalmazol.
   Sok sikert a térdmelegítőhöz! Kíváncsi vagyok, milyen lesz, ha elkészült, megmutatod? Egy fényképnek nagyon örülnék, akár a Ravelry-csoportban, akár a Facebookon az Egészen Panka oldalon :)

   Törlés
 20. Kedves Panka!
  Nagyon örülök, hogy megtaláltam a blogodat. 30 év kihagyás után kisebbik leányom megfűzött, hogy kössek a nem sokára
  születendő unokámnak. Már sok mindent elfelejtettem, azonkívül sok új dolgot is megtanultam a videóidból. Köszönöm.
  Vali

  VálaszTörlés
 21. Kedves Panka!
  Láttam egy szép mintát pl sál kötéséhez ami nagyon megtetszett, de sajnos nem értem, mert valahogy egész máshogy köti. Néztem videot, leírást. De igy sem világos hogy milyen szemeket látok pontosan. Örülnék ha tudnál segíteni.
  Ez lenne az: http://newstitchaday.com/cupido-stitch
  Köszönettel: Margit

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Margit!
   Ez a minta nagyon hasonlít ahhoz, amit ebben a bejegyzésben mutattam: http://egeszenpanka.blogspot.nl/2013/01/fiukardigan.html
   A technika ugyanaz, a két minta tulajdonképpen ugyanannak a technikának két változata. A te sálmintádon az átemelt szemek között 3 sima van (míg nálam 2), és az egész egy színnel készül. Annyi még a különbség, hogy az átemelt szemeket a minta ismétlésénél eltolja 2 szemmel, így nem pontosan egymás fölött lesznek a kiemelkedések. A lényeg, hogy a minta attól lesz mutatós, hogy bizonyos szemeket nem kötünk le, csak átteszünk a másik tűre két soron keresztül (odafelé a szem mögött tartva a fonalat, a vissza sorban pedig a szem előtt).
   Remélem, ez segít, és nem zavartalak össze még jobban :)

   Törlés
 22. Kedves Panka!
  Igen igy most már sokkal világosabb. Nagyon szépen köszönöm a gyors választ :) Még annyit szeretnék kérdezni, hogy hogyan tolja el az átemelt szemeket 2-vel?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Egyszerűen úgy, hogy a kettővel odébb lévő szemet emeli át az ismétlésnél. Pl. ha először 3 sima, átemelt szem, 3 sima átemelt szem volt, akkor fölötte így lesz: 1 sima, átemelt szem, 3 sima, átemelt szem stb.

   Törlés
 23. Nagyon szépen köszönöm :)

  VálaszTörlés
 24. Kedves Panka!Én már tudok kötni! Szeretek is! A hurokszem kötésénél elakadtam! Zebra , zsiráf haj, oroszlán sörény, koala fül... ezzel a technikával készül. Van leírás, de még is elakadtam! Szeretnék tőled segítséget kérni!Ha videón látnám, vagy egyszerűbb lenne a leírás, biztos sikerülne! Remélem tudsz segíteni! Előre is köszönöm segítségedet! Andi

  VálaszTörlés
 25. Kedves Panka!
  A körben kötéshez szeretnék segítséget kérni, még pedig minta kötése esetén. Azt tudom, hogy mindig a munka színén dolgozunk, de hogy kell kötni, ha a minta eredetileg azt írja, hogy a visszáján fedetten kötünk? Az én mintám 1. sora /azaz a színe: 2ford, 1simán átemelt szem, 4sima,2ford,4 szem balra keresztezése, 2ford. Ennek a 2. sorát hogy kell kötni körben kötés esetén?? Vagy egy csipke mintát hogy kell körben kötni - persze olyat, aminek csak a színén kötjük a csipkemintát, a visszája fordított eredetileg? Előre is köszönöm a segítséged! Márti

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Márti!

   Ha olyan csipkemintát kötsz, ahol egyébként a visszafelé haladó sorokat fordítottan kötnéd, akkor körben kötésnél ezeket a sorokat simán kell lekötni.

   Ha visszafelé fedetten kell kötni, mint az általad leírt mintában, akkor az azt jelenti, hogy visszafelé minden szemet úgy kötünk le, ahogy látszik a kezedben (simát simán, fordítottat fordítottan) Ha egy ilyen mintát körbe kötsz a páros sorokban akkor is úgy kell haladni, hogy minden szemre olyat kötünk, aminek látszik. Tehát a fordítottak fölé fordított kerül, a simák fölé sima, az áthúzott, átemelt vagy egyéb módon manipulált szemek és a ráhajtások fölé szintén sima kerül. (Általánosságban tehát a páros sorokban mindent simán kötünk le, kivéve a fordított szemeket.)

   A teljeesség kedvéért hozzá kell tennem, hogy e szabály alól kivételt képeznek a hagyományos shetlandi csipkeminták, mivel ezeket nem harisnyakötéses alapra helyezzük, hanem lustakötésre. Ha egy ilyen mintát körben kötünk, akkor ott minden második sor csupa fordított.

   Remélem, segítettem a válasszal, jó munkát és sok sikert kívánok! Ha van kedved, mutass majd egy képet az elkészült darabról az Egészen Panka Facebook oldalán, nagyon örülnék neki!
   Üdv, Panka

   Törlés
 26. Kedves Panka!

  A segítségedet szeretném kérni!Már a kötés elejénél mindig ott akadok el, hogy amikor az első sort átvenném a másik tűre, az utolsó szem átvételénél a két kötőtű közötti kb 2cm fonálból a végén egy nagy hurok lesz...Már órák óta próbálkozom, lebontottam és újra kezdtem az egészet kb 50szer de sosem sikerül..és már megvadulok..hol rontom el??

  Válaszodat előre is köszönöm:
  Szilvi

  VálaszTörlés