2012. november 28.

A mi adventi naptárunk

Ha az ember két kultúra metszetében nevelgeti a gyerekeit, akkor időnként bizony szüksége van egy kis találékonyságra. A holland-magyar családok esetében ez különösen igaz a november-decemberi ünnepkör idején.
Már írtam róla, hogy itt mennyi édesség és ajándék záporozik a gyerekekre ebben az időszakban. Amikor november közepétől egyfolytában a Mikulás töltögeti a kiscipőket, akkor vajon hogyan tudom ebbe belesimítani az adventi várakozást úgy, hogy az különleges legyen, ne csak még egy meglepi a többi között?
Sok-sok évvel ezelőtt merült föl bennem ez a kérdés először, amikor két pici gyerekemnek szerettem volna adventi naptárt készíteni. Mivel nem volt időm varrogatni, pepecselni, valami egyszerűre vágytam, ami mégsem csokiról meg ajándékról szól, hanem pusztán a csodavárásról, a napok számlálásáról. Így született meg a mi családi verziónk, amit azóta is minden évben nagy örömmel várnak a gyerekek.
Az ötlet roppant egyszerű, nem kell hozzá más, mint egy ív karton és karácsonyi matricák. A gyerekek által kiválasztott kartonból (általában arany és ezüst a kedvenc) kivágok egy karácsonyi figurát a "megrendelő" óhaja szerint (fenyőfát, csillagot, harangot, gyertyát, angyalkát stb.). Nem vagyok nagy rajztehetség, de itt az egyszerű vonalak pont megfelelnek. Egy A4-es lapra megrajzolva a szimmetrikus alak felét éppen jó sablont kapunk.
Az így kivágott naptárt kitesszük a nappaliban egy központi helyre, és a gyerekek minden nap felragaszthatnak rá egy karácsonyi matricát. Volt olyan év is, amikor fehér kartonból készült a naptár, és nem matricákat ragasztottunk rá, hanem beosztottuk 24 részre, és minden nap rajzoltunk vagy írtunk rá valamit, ami azt a napot különlegessé tette.
Természetesen minden gyerek saját naptárt kap, amit a maga kedve szerint díszíthet naponta. Engem minden évben újra és újra meghatott, hogy a gyerekek mennyire tudnak örülni annak a végtelenül egyszerű dolognak, hogy minden este felragaszthatnak egy újabb matricát az adventi naptárra. A vacsoránál megbeszélték, hogy ki fog aznap hópelyhet ragasztani, ki csillagot, és a különlegesen szép matricákat hogyan osztják majd el egymás között. Közben számolgattuk a napokat, és mire tele lettek a hóemberek, fenyőfák és angyalkák, éppen megérkezett a karácsony.


Vajon december melyik napján készült ez a régi fénykép? Az eredeti főszereplőt levágtam róla, de a háttérben felfedezhető a három adventi naptár a rajzok között.
Itt pedig az idei verzió, még díszítetlenül.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése