2015. október 16.

Horgolt tölgyfalevél és makk

Ahogy eljött a hűvös őszi esők ideje, kedvem támadt színes leveleket horgolni. Körülnéztem az interneten és találtam is több aranyos mintát, de valahogy egyik sem az volt, amit kerestem, így próbálkozni kezdtem saját kútfőből. Ez lett a végeredmény:

 Leírtam és lerajzoltam a mintát, ha tetszik, készítsétek el ti is!

Horgolt tölgyfalevél

Jelmagyarázat:
   lsz = láncszem
   erp = egyráhajtásos pálca
   fp = félpálca v. hamispálca
   rp = rövidpálca
   ksz = kúszószem
   krp = kétráhajtásos pálca
A leírásban a zárójel azt jelenti, hogy a benne foglaltakat ugyanabba a szembe kell ölteni.
Kezdés: 20 lsz
1. sor: a tetejétől számított 3. lsz-be erp, utána még 9 erp, 5 fp, 3 rp, a végén 1ksz. Nem fordulok meg, hanem a láncszemsor másik oldalán körbe haladok tovább.
2. sor: 1 lsz, 5 rp, 5 fp, 8 erp, a csúcsba 3 erp, visszafelé 8 erp, 5fp, 6rp.
3. sor, kialakítjuk a levél cikk-cakkos szélét: 1lsz, 1rp, 1fp, 1rp, 1 erp, a köv. szembe (1 erp, 2lsz, 1 ksz), 2 erp, a következő szembe (1 erp, 2lsz, 1 ksz), 3 erp, a következő szembe (1 krp, 3lsz, 1 ksz), 3 erp, 1 krp, a következő szembe (1krp, 3lsz, 1 ksz), a köv szembe (1 kp, 1 erp és 1 ksz) 3x, majd visszafelé haladva: a köv szembe (1 ksz, majd 3 lsz és ugyanide 1 krp), 1krp, 3 erp, (1 ksz, 3 lsz majd ugyanide 1 krp), 3 erp, (1 ksz, 2 lsz, 1 erp), 2 erp, (ksz, 2 lsz, 1 erp), 1 erp, 1rp, 1fp, 1rp, 1 ksz.
A levél szára: 5lsz, a tetejétől a második szembe visszaöltök kúszószemmel, majd sorban a többi 3 lsz-be is 1-1 ksz-t öltök, a végén visszaöltök ugyanabba a szembe, ahol a levelet befejeztem, majd eldolgozom a szálat.

Azok kedvéért, akik inkább ábráról szeretnek dolgozni, itt a leszámolható rajz:


 


Horgolt makk
Kalapja: 4 lsz-ből vagy magic ring módszerrel kört készítek. 3lsz, majd a kör közepébe öltve 6 erp, így egy félkört kapok.
Megfordulok, 1 lsz, 1rp, majd a köv. 2 szem tetejébe 2x2 rp.  A félkör tetejéhez érve a következő szembe elkészítem a makk szárát: 1rp, 4 lsz, majd a tetejétől számítva a 3. és 4. lsz-be visszaöltök kúszószemmel, 1rp. Haladok tovább a soron szemenként 2rp-val, és befejezem a félkört, eldolgozom a szálat.


Teste: a kalapot úgy tartom, hogy az egyenes oldala legyen fölfelé. A jobb szélén rögzítem a fonalat, 1lsz, majd 7 rp a kalap szélébe öltve.
 
 
2. sor: 1 lsz, 7 rp
3. sor: 1 lsz, 7 rp
4. sor: az első szem kimarad, 1 rp, 1fp, 1erp, 1fp, 1rp, 1 ksz
5. sor: a kúszószem tetejére nem öltök, a következő szembe1 rp, 1fp, 1erp, 1fp, 1rp
6. sor: 3 rp, 1 ksz, eldolg.
A végén kúszószemekkel körbehorgolom a testét, hogy egyenletesebb legyen a széle. Ehhez egy új szálat rögzítek ott, ahol a testet elkezdtem horgolni. Mindössze arra kell vigyázni, hogy a kúszószemek elég lazák legyenek, különben összerántják a munkát.

 Egy levél és egy makk elkészítése kb. fél órát vesz igénybe. Te mit díszítenél vele? Várom az ötleteket!

2 megjegyzés: