2015. szeptember 25.

Felülről lefelé

Írtam nemrég, hogy egy régi álmom megvalósításán dolgozom. Kötés terén értendő persze a dolog, ...what else?...

Azt gondolom, az ember onnantól kezdve nevezheti magát igazán tervezőnek, ha már tud ruhadarabokat is tervezni, méghozzá nem csak a saját méretére, hanem úgy, hogy a mintaleírást mások is használni tudják, méghozzá más fonallal is: alacsonyabbak, magasabbak, kövérebbek, soványabbak, körték, almák, homokórák, deszkák... Kendő, sapka, sál - ez mind rendben van, de az igazi kihívás mégis egy pulóver, kardigán, vagy ruha megtervezése több méretben.

Magamnak és a gyerekeknek régebben úgy kötöttem pulcsikat, hogy elkezdtem az aljánál, aztán folyamatosan próbálgattam, méricskéltem, kötöttem-bontottam-kötöttem-bontottam, míg végül olyan lett, amilyenre vágytam. Hát mintatervezés esetén, kérem szépen, ez nem éppen ideális munkamódszer, már csak azért sem, mert a leendő felhasználók nincsenek kéznél, hogy  menet közben felpróbálják a darabot. No meg, az alulról kezdett ruhadarabokat menetközben próbálgatni egyébként is macerás. Így már jó ideje az a cél lebegett a szemem előtt, hogy én majd felülről kezdett, egyben kötött valamiket fogok tervezni, mivel azt könnyebb menet közben alakítani, és még varrni sem kell a végén. Mindössze annyi volt a bökkenő, hogy még sose kötöttem felülről lefelé egyben ruhadarabot, és fogalmam sem volt, hogy az egyes konfekcióméretekhez milyen paraméterek tartoznak. No, de nem olyan fából faragtak ám, hogy, ilyen "apróságok" visszatartsanak!

Jó ideje gyűjtögetem a témával kapcsolatos információkat, figyelek, tanulok, és jelentem, alakulóban az első önálló darabom. Íme egy kis ízelítő:

Hogy tetszik?

2 megjegyzés: