2017. december 31.

Óévbúcsúztató játék

Így az év végén se szeri, se száma a különböző listáknak, évértékelőknek. Újévi üdvözlet gyanánt hadd mutassak most nektek egy egyszerű játékot, amivel vidáman zárhatjuk az esztendőt, felidézve annak sok-sok értékes pillanatát. Gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt lehet játszani, családban csakúgy, mint barátokkal, vagy akár egyedül is.

Mindössze papírcetlikre lesz hozzá szükség. Előkészületként írjunk minden cetlire egy kategóriát, próbáljunk olyanokat választani, amihez kapcsolódóan bárkinek lehet élménye az elmúlt évből. Ilyeneket például:
- egy szép hely
- egy finom étel
- egy jó zene
- egy jó beszélgetés
- egy befejezett projekt/feladat
- egy új barát/ismerős
- egy teljesült álom
- egy érdekes találkozás
- egy jó könyv
- egy jó film
- egy kirándulás
- egy vicces pillanat
- egy jó buli
- egy jó ötlet
- egy kezdet
- egy vég
- egy változás

A lista a résztvevők életkora és életstílusa szerint folytatható, variálható.
Már önmagában az is jó szórakozás, ha együtt írjuk a cetliket. Nálunk például a kamaszok megszavazták, hogy a sok pozitív cetli között legyen hely annak is, hogy "egy csalódás" meg "egy irritáció". Hiába vetettem ellen, hogy én inkább a kellemes és szép dolgokat szeretném így Sziveszterkor felidézni, szerintük az élet nemcsak habostorta, és ha már számot vetünk az elmúlt évvel, abba ez is beletartozik. Jogos. De azért arra nem árt ügyelni, hogy a játék hangulatát ne rontsa el túl sok negatív téma. Hiszen a lényeg épp annak a felismerése, hogy bármilyen szürke vagy akár épp katasztrofális évet is zár az ember, volt azért benne sok-sok érték is, amit az adott pillanatban talán fel sem ismertünk. 

Ha összegyűlt jó sok papírdarab, összehajtogatjuk és összekeverjük őket az asztal közepén vagy egy kosárban/kalapban.
A játék során a résztvevők egyenként húznak egy cetlit, és mondanak az elmúlt évből egy emléket, ami a rajta szereplő kategóriába illik. Mindenki maga dönti el, hogy mit szeretne megosztani a többiekkel. Családban játszva valószínűleg sok közös emlék kerül majd elő, barátokkal a társaságtól függ, hogy anekdotázós vagy inkább egymást jobban megismerős beszélgetés kerekedik belőle. A soron lévő játékos után akár mások is elmesélhetik a saját élményüket az adott témához kapcsolódóan. Egyetlen szabály van, de az nagyon fontos: egymás élményeit tiszteletben kell tartani.

Ez a játék segít abban, hogy számba vegyük, mi mindent is hozott az elmúlt év. Mivel sokszor az apró pillanatok rejtik a legszebb élményeket, érdemes ezeket felidézni.

Boldog új esztendőt kívánok mindenkinek, sok játékkal, jó beszélgetésekkel, szép pillanatokkal telit!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése