2015. március 6.

Zöldséges tócsni

Biztosan nem én vagyok az egyetlen olyan anyuka, aki furfangosabbnál furfangosabb varázslatokat eszel ki naponta arra, hogy megfelelő mennyiségű zöldséget (azaz vitamint, rostot és ásványi anyagokat) juttasson csemetéi szervezetébe. Azt hiszem, említettem már, hogy családunk néhány tagja zsigerből viszolyog a zöldségektől. Aki látott már olyan gyereket, aki a pizza tetejéről gondosan leszedegeti a paradicsomdarabkákat, és a pörköltből laboratóriumi pontossággal kicsipegeti az összes látható hagymafoszlányt, az tudja, miről beszélek.
A titkos fegyvert azok az ételek jelentik, amelyekben ott a zöldség, de nem látni. Azaz a vacsora láttán nem lép azonnal működésbe a "fúúúújjjj, ezt nem szeretem" mechanizmus, és mire rájönnek (ha egyáltalán...), hogy mi van benne, már kiderült, hogy egészen jó az íze. Az egyik ilyen nagyágyú nálunk a most következő recept.

Zöldséges tócsni (a tócsni Borsodban a burgonyalepény neve)

Hozzávalók 4-5 személyre:
kb. 800 gr burgonya meghámozva
1 db cukkíni és egy zellergumó megfelelő nagyságú darabja, együtt 500 gr megtisztítva
6 tojás
125 gr rozsliszt (a nem diabetikus változathoz sima finomliszt is jó)
1 tk. majoránna
1 gerezd fokhagyma
só, bors
olaj
Feltét (ízlés szerint): pl. sonkaszeletek, tejföl, reszelt sajt, túró, friss saláta, prardicsomszeletek, különböző öntetek

Ebből a mennyiségből kb. 12 db tócsni lesz, egy darab szénhidráttartalma (feltét nélkül) 22gr.

A burgonyát, cukkínit és zellert lereszelem vagy megdarálom és összekeverem őket egy nagy tálban.
Jól elkeverem benne a többi hozzávalót, többé-kevésbé folyós massza legyen belőle. Ízlés szerint fűszerezem.
Palacsintasültőben felforrósítok egy kiskanálnyi olajat, és a masszából beleteszek egy szedőkanyálnyit. A kanál domború felével ellapogatom, és mindkét oldalán aranyszínűre sütöm a tócsnikat. Langyos sütőben melegen tartom őket, amíg megsül az összes.
Tetszés szerinti feltéttel tálalom. (Nekem a tejföl-sonka-saláta kombináció a kedvencem.)
 

A hagyományos tócsni egyébként csak burgonyával készül, más zöldségek nélkül. Miután ez ízlett a családnak, de nem illett bele egészen a diabetikus étrendbe, a burgonya egy részét lecseréltem zöldségre. Némi kísérletezés után sikerült megtalálni a megfelelő arányokat, a különbség fel sem tűnt a zöldségiszony-szekciónak, azóta is szeretik.