A titkos fegyvert azok az ételek jelentik, amelyekben ott a zöldség, de nem látni. Azaz a vacsora láttán nem lép azonnal működésbe a "fúúúújjjj, ezt nem szeretem" mechanizmus, és mire rájönnek (ha egyáltalán...), hogy mi van benne, már kiderült, hogy egészen jó az íze. Az egyik ilyen nagyágyú nálunk a most következő recept.
Zöldséges tócsni (a tócsni Borsodban a burgonyalepény neve)
Hozzávalók 4-5 személyre:
kb. 800 gr burgonya meghámozva
1 db cukkíni és egy zellergumó megfelelő nagyságú darabja, együtt 500 gr megtisztítva
6 tojás
125 gr rozsliszt (a nem diabetikus változathoz sima finomliszt is jó)
1 tk. majoránna
1 gerezd fokhagyma
só, bors
olaj
Feltét (ízlés szerint): pl. sonkaszeletek, tejföl, reszelt sajt, túró, friss saláta, prardicsomszeletek, különböző öntetek
Ebből a mennyiségből kb. 12 db tócsni lesz, egy darab szénhidráttartalma (feltét nélkül) 22gr.
A burgonyát, cukkínit és zellert lereszelem vagy megdarálom és összekeverem őket egy nagy tálban.
Jól elkeverem benne a többi hozzávalót, többé-kevésbé folyós massza legyen belőle. Ízlés szerint fűszerezem.
Palacsintasültőben felforrósítok egy kiskanálnyi olajat, és a masszából beleteszek egy szedőkanyálnyit. A kanál domború felével ellapogatom, és mindkét oldalán aranyszínűre sütöm a tócsnikat. Langyos sütőben melegen tartom őket, amíg megsül az összes.
Tetszés szerinti feltéttel tálalom. (Nekem a tejföl-sonka-saláta kombináció a kedvencem.)
A hagyományos tócsni egyébként csak burgonyával készül, más zöldségek nélkül. Miután ez ízlett a családnak, de nem illett bele egészen a diabetikus étrendbe, a burgonya egy részét lecseréltem zöldségre. Némi kísérletezés után sikerült megtalálni a megfelelő arányokat, a különbség fel sem tűnt a zöldségiszony-szekciónak, azóta is szeretik.