2012. november 17.

Multi-kulti találós kérdés

Spanyolországban lakik, gőzhajón utazik, fehér lovon közlekedik, több száz szerecsen munkást foglalkoztat, ki az?

A választ minden holland ovis tudja: a Mikulás.

Igen, mint minden évben, most is élőben közvetítette a tévé, ahogy ma délben megérkezett Hollandiába, hogy majd három héten keresztül járja az országot és osztogassa az ajándékokat, majd miután december 5-én az egész ország megünnepelte a születésnapját, szépen visszahajózzon Spanyolországba.
Furcsán hangzik mindez? Welcome to Holland.

Itt a Mikulás-időszak az év legizgalmasabb heteit jelenti a gyerekek számára, és december 5-e a legnagyobb családi ünnep. Nagyjából akkora a jelentősége, mint nálunk a Karácsonynak: országos hagyománya van, sok családban összegyűlik ilyenkor a rokonság, és mindenki sok-sok ajándékot kap. A kisgyerekek november közepe és december 5. között többször is kikészítik este a kiscipőjüket, és a Mikulásnak írt levelet, kívánságlistát, rajzot rejtenek bele, sőt gyakran egy répát is Amerigo, a Mikulás fehér lova számára, hogy reggel aztán édességet, pici ajándékot találjanak helyette. Azt persze minden gyerek tudja, hogy a Mikulás nem lehet egyszerre mindenhol, ezért segíti őt a rengeteg mókás szerecsen, akiket Fekete Pétereknek hívnak. Ebben az időszakban bárhol összefuthat velük az ember: utcán, boltban, buszon, iskolában, és amerre csak járnak, apró, kerek, barna, fűszeres ízű kekszet osztogatnak marokszámra, amelynek pepernoot a neve.



Mikulás bácsi természetesen ellátogat az óvodákba, iskolákba, sportegyesületekbe is, és akárcsak a mi Mikulásunk, nagy könyvét mindig magával viszi, amelyben pontosan föl van jegyezve, hogy melyik gyerek hogyan viselkedett egész évben.



Ajándékot kapni nagyon jó, de adni is legalább annyira. Ezért a nagyobb gyerekek, sőt a felnőttek is rengeteg munkával és fantáziával elkészített, saját fabrikálású meglepetést szoktak adni egymásnak. Ebbe rejtik az ajándékot, amelyet december 5-én adnak át, sokszor úgy, hogy az ajándékozó egy saját kis versikét is csatol a csomaghoz, amelyből a megajándékozott magára ismerhet. A meglepetés csomag is általában valami olyasmi, ami elárul valamit arról a személyről, akinek készült. Mi már készítettünk pl. focista srácoknak kartonból Ajax-mezt; nagy focipályát formázó dobozt játékosokkal, kapuval; hatalmas mobil telefont; de a gyerekek kaptak maguk is ajándékba másfél méter hosszú furulyát (a zenét tanuló), hatalmas könyvet (a könyvmoly), hörcsögtornatermet valósághű mini tornaeszközökkel (a hörcsögtulajdonos tornász).

Egyszóval kicsik és nagyok számára egyaránt izgalmas időszak következik. És mivel a XXI. században élünk, a tévé minden este külön Mikuláshíradóban számol be róla, hogy aznap éppen miféle galibát okoztak a kedves, de butácska Fekete Péterek szerte az országban.
Ma este sok-sok holland kisgyerek csillogó szemmel énekel majd a kiscsizmája mellett abban a reményben, hogy a Mikulás meghallja, és reggelre belecsempész valami meglepetést.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése